facebookrss

Mohorjevo

Praznovanje Mohorjevega v Šempasu sega že v leto 1782, ko je bilo na sv. Mohorja dan žegnanje cerkve. Takrat so bile po slavnostni sv. maši v navadi pogostitve s štruklji, kolači in kozarčkom vina. Tekom dneva se je na starem šempaskem trgu in okrog cerkve odvijal Mohorjev sejem.

Na stojnicah so prodajali štruklje, kolače, domače vino, kmetje od drugod so ponujali zelje in druge pridelke, kramarji pa svete podobice, razglednice, lectova srca, kolače, spominke in orglice. Kovači iz Lokavca so prodajali svoje izdelke »fouče, rančelice, sekire in nože«. Na trgu je odmevala glasba Šempaskih tamburašev in pleh bande, pa tudi ansamblov od drugod. Praznovanje se je zvečer razširilo po vaških gostilnah, ki jih je bilo v Šempasu kar šest.

Do današnjih dni se je ohranil običaj pogostitve s štruklji in kozarčkom domačega vina po maši, Mohorjev sejem na trgu pa je zamrl.  V letih 1992 in 1993 se je na starem trgu poskušalo obnoviti praznik z domovinskim in političnim pridihom, vendar se ni obneslo.

Leta 1997 je Turistično društvo Šempas prevzelo praznik in ga preneslo na ploščo ter v dvorano Zadružnega Doma. Danes se praznovanje začne s športom že dva tedna pred osrednjim praznikom. Na plošči je organiziran celotedenski nočni Mohorjev nogometni turnir trojk. Oba dneva na plošči ponujajo domačo hrano, polento s pršutom, ročno rezan domač pršut, kislo mleko, šempaske štruklje, jedi z žara ter vino iz šempaskih vinogradov. Za zabavo in ples je poskrbljeno s šacanjem pršuta in z raznimi ansambli. V nedeljo popoldan na svoj račun pridejo mladi in najmlajši. V zadnjih šestnajstih letih so se na odru zvrstili mladi harmonikaši, mažoretke, hip-hop plesalke, plesne skupine, znani animatorji, priznani artisti in karaoke. V času praznika je v dvorani Kulturnega doma Šempas na ogled razstava domačega peciva s srečelovom, predstavitve domačih pridelkov, tematske razstave različnih vsebin, umetniške razstave amaterskih in priznanih umetnikov na najvišjem nivoju. Na prazniku se zbere v dveh dneh preko 1600 ljudi. Cilj prireditve je kvalitetna ponudba ter dobro počutje ljudi, ki se zadovoljni vračajo.

Turistično društvo Šempas je s pomočjo Turistične zveze - TIC Nova Gorica pristopilo k evropskemu projektu Energija okusov in si s tem razširili obzorja ter kvaliteto delovanja. Projekt Energija okusov je bil sofinanciran iz sredstev ukrepov LEADER.

nazaj na seznam