facebookrss

Projekt ENERGIJA OKUSOV

datum: 01.08.2010

kategorija: Praznično vzdušje

Projekt Energija okusov poteka v letih 2010 in 2011 na območju treh krajevnih skupnostih s petimi naselji: Šmihel, Ozeljan, Šempas, Vitovlje, Osek. Projekt Energija okusov je sofinanciran iz sredstev ukrepov LEADER.

Z inovativnim pristopom ustvarja pogoje in spodbuja tako društva na območju, kot tudi ponudnike, da pod okriljem nove storitvene znamke Energija okusov začno sodelovati, tržiti, se izobraževati, ponuditi obiskovalcem in domačinom svoje produkte (tipične jedi, zelenjava, sadje, vino,…) ter tradicionalne prireditve. Naloga projekta prispeva k ohranitvi kulinarične dediščine, saj se bo zbralo stare recepte, jih ovrednotilo, na sodoben način uporabilo ter ponudilo na prireditvah in kmetijah.

Podeželske aktivnosti so v veliki meri odvisne od lokalnih društev, ki poskušajo z različnimi aktivnostmi oz. prireditvami oživiti dogajanje v posameznih vaseh. Štiri večje tradicionalne prireditve želimo medsebojno povezati pri predstavitvah in trženju, predvsem pa s prehransko dediščino in sodobnim pristopom nadgraditi obstoječe, in sicer: 

  • Praznik kostanja v Vitovljah,  
  • Praznik polente v Ozeljanu,  
  • Festival vina v Šempasu in 
  • Mohorjevo v Šempasu.